Eräänä aamuna tulevaisuuden Lapissa…

Seuraava kirjoitelma on kuvitelma siitä, miltä tavallisen lappilaisen elämä voisi näyttää tulevaisuudessa – ja mitä sen halutaan olevan.  Tarina pohjautuu Lapin Visioon ja Lappi Sopimukseen. Tämä tarinan muotoon puettu Visio esitettiin SITRA:n Finnsight Visiofestillä Heurekassa 26.9. yhtenä näkökulmana Lapin Visioon.

Voisitko sinä tai lapsesi olla osa tätä tarinaa? Miten jatkaisit tai muuttaisit tarinaa? Millainen on sinun päiväsi tulevaisuudessa? Millaisen tulevaisuuden haluat Lapissa?

******

aamukahvi.jpg

Tässä on Taisto, paluumuuttaja ja kyläkauppias neljännessä polvessa. Kun Taisto perusti perheen Alexin kanssa, he halusivat taata lapsilleen hyvän elinympäristön. Sellaisen missä he voivat tuntea tekevän osansa maailman kestävyyskriisin ratkaisemiseksi.  Paluu Lappiin ja suvun kaupan jatkaminen oli luonnollinen valinta.

Taisto hörppii kahvia aamupalapöydässä, lukee uutisia keittiön pöytäpinnasta ja tilaa samalla kimppakyydin robottibussin reitin varteen. Alex aikoo jäädä kotitoimistoonsa koska lapsilla on yhteinen tulevaisuuslukupäivä kiinalaisen kummiluokan kanssa –  Haapa ja Kuura sovittelevatkin jo vr-laseja päähänsä.

-teethän päivällisen tänään- minulla menee myöhään sen japanilaisen terveysmatkailuryhmän VR-todellisuudessa Alex pyytää.  . Öö, joo, meille tuli kaupalle  iso erä haukea kalastajien osuuskunnalta, voisin tehdä jotain siitä.

Alex jatkaaAjattele, meillä oli viime viikolla Pyhän metsäterapiassa mies, joka suunnilleen sai paniikkikohtauksen, kun hänen piti riisua sukat ja kävellä rahkasammalella paljain jaloin! Mutta stressilevelit laskivat viikon jaksolla niin että lääkäri totesi hänet jälleen työkykyiseksi.

Taisto eksyy ajatuksiinsaEipä olisi silloin Lappiin muuttaessa uskonut, että lääkärit ympäri maailmaa lähettävät asiakkaita Lapin Luontoon parantumaan, Alexin hoiviin!   Yhdessä VR-matkailun kanssa tästä onkin kehittynyt laajan verkoston elinkeino, joka ulottuu aina pohjoiseen lappiin asti.

Mitenköhän Saana-serkulla siellä menee? Viimeksi kun soiteltiin, hän oli vastaanottamassa asiakkaita luotijunalta. Asiakkaat halusivat ensimmäiseksi nähdä Kestävän Matkailun sertifikaatin. 

Kiirehtiessään kimppakyytiin Taisto vielä muistuttaa Alexia että pitää illalla laskea, mihin talon ylijäämäsähkö kannattaa tässä kuussa myydä.

työmatka2

Jahas, tänään onkin yhteisomistusauton puikoissa Havu, biotuotetehtaan kiertotaloussparraaja. Matkalla Taisto kuulee, että taas joku delegaatio, nyt piilaaksosta, on tulossa virtuaaliopintomatkalle Lapin kestävän kehityksen malliin – ja viime kuussa oli joukko EU:n virkamiehiä ja yritysjohtajia kiertotalousharjoittelussa.

Päivästä tulee kiireinen joten taisto aloittaa työt jo bussissa. Hän ohjaa robotin tarkastamaan tehtaan hukkalämpöä ja aurinkoenergiaa yhdistävän sähköjärjestelmän toimivuuden. Samalla hän tilaa robotille huoltohenkilön – onneksi Saura-säätiöltä saa navettajärjellä ja työkalupakilla varustettuja monitoimiosaajia.

Kaupassa Taisto tervehtii yhteisyrityksen muita jäseniä: Tuohi käyttää jo 3D-tulostinta – Samir on tilannut kaupungintalon kahvioon ruokailuvälineitä ja Ikäihmisten perhehoidon koordinaattori kuulolaitteita, ne lähetetään dronella Sodankylään.

Mahmud hihkaisee verkkokaupan myynnin nousseen huimasti sen jälkeen, kun valikoimaan saatiin  ”Kemijärven puuvillaa” eli sitä liukosellua hyödyntävä paikallinen vaatebrändi.

Taisto kiirehtii auttamaan Kaarnaa, logistikkoa, joka koordinoi pientiloilta tulevia elintarvike-eriä  älyrekan kyytiin – Ne matkaavat lähiseudun keittiöihin ja matkailukeskuksiin. Yhdessä muiden alueiden tuotteiden kanssa sitä riittää myös etelän asiakkaiden tarpeisiin.  Siellä meille jokapäiväinen, meille edullisin ruoka on luksusta. Ovat kai kyllästyneet siihen labraruokaan, hymähtää Taisto itsekseen.

Kaarnan laite ilmoittaa että hiilijalanjälki Pyhälle menevällä villiyrttierällä on pienin dronen ja reittiliikenteen yhdistelmällä. Aivan, se hiilijalanjälkivero, mutisee Taisto ja kävelee kahvihuoneeseen. Siellä hän selaa vielä Arktisen alueen päättäjien yhteiskokouksen materiaalia ja paikallista sirkkaleipää maistaessaan hän ei voi kun yhtyä Lapin tulevaisuusjohtajan näkemykseen:

Lappi todellakin on kansainvälinen, luonnonvarojen kestävän hyödyntämisen ja kiertotalouden mallialue! 

Taisto twiittaa vielä kokouksen trendiharavaan oman heikon signaalinsa: verkkokaupassa kyseltiin ostaa Lapin muisto-implanttia…?!

kestävä kehitys

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s